zdrowa dieta

Zdrowa dieta = Zdrowy kręgosłup

Dieta nie tylko dla odchudzających

Zdrowa dieta Dieta nie dotyczy tylko i wyłącznie osób odchudzających się, dieta to przede wszystkim styl życia – nie powinna mieć terminu ważności.
Nie można jeść zdrowo przez miesiąc, a potem wrócić do starych nawyków, ponieważ wszystkie wyrzeczenia pójdą zwyczajnie na marne, a i nie osiągniesz porządnego rezultatu.
Dieta ma za zadanie poprawić Twoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę w trybie długofalowym. Dzięki temu wiek organizmu będzie młodszy od metryki, a ponieważ życie jest tylko jedno, lepiej spędzić je jak najlepiej, czyli w zdrowym ciele!

Zdrowe odżywianie pozytywnie wpływa na zdrowie kręgosłupa i całego układu kostnego. Kręgosłup nie lubi się przeciążać i dźwigać zbędnej masy więc nadwyżka kilogramów w pierwszej kolejności musi zostać zredukowana.
Następnie, wartości odżywcze, witaminy czyli wszystkie elementy budujące odpowiadające za siłę, elastyczność, witalność i wytrzymałość organizmu.
Wartości odżywcze bierzemy głównie z naszego codziennego „paliwa” czyli pokarmu, dlatego jego jakość jest BARDZO ważna.

Co warto jeść, a z czego lepiej zrezygnować? Zaczynamy!

1. WAPŃ
Wapń od lat dziecięcych jest wpajany jako element odpowiadający za mocne kości i zęby. Tak bardzo ważne w fazie rozwoju i wzrostu wśród dzieci i młodzieży, ale także osób starszych, narażonych na osteoporozę (choroba słabych, łamliwych kości)
Oprócz tego wpływa na proces krzepnięcia krwi oraz sprawność funkcjonowania mięśni.
Wapń znajdziesz głownie w nabiale, ale nie tylko:
– Twaróg
– Kefir
– Ser
– Rośliny strączkowe
– Migdały
– Tofu
– Pomarańcze

UWAGA: Mówiąc o nabiale, pomyślisz – mleko. 
Otóż nie, odradzamy spożywania mleka zwierzęcego, gdyż wbrew pozorom wypłukuje ono wapń i finalnie prowadzi do osłabienia kości.
Tradycyjne mleko zamień na migdałowe, sojowe lub roślinne.

wapń
2. MAGNEZ
Kolejny niezbędnik budowy i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa pozytywnie na szereg niezależnych funkcji od szarych komórek przez przeciwdziałanie depresji, na układzie krwionośnym i kostnym kończąc. Razem z wapniem i Witaminą D odpowiadają za mocne kości.
Jego niedobór da się we znaki poprzez m.in charakterystyczne drganie powiek, problemy ze snem(!), mrowienie kończyn, ból głowy.
Aby uzupełnić zapas magnezu sięgnij po:
– Gorzka czekolada, kakao
– Orzechy
– Zielone warzywa liściaste
– Banany
– Awokado
– Ryby

chocolate

3. WITAMINA D
Wspomniana już wyżej witamina D, to ostatni element podstawowej TRÓJCY MOCNYCH KOŚCI (wapń, magnez, witamina D).
Co ciekawe, powyższe wartości odżywcze są od siebie zależne i wpływają nawzajem na swoją pracę – Witamina D zdecydowanie ułatwia przyswajalność wapnia, aby organizm mógł korzystać z jego dobrodziejstwa. Witaminę można spożywać od wewnątrz w postaci jedzenia i suplementacji jak i raczyć się z zewnątrz promieniami słonecznymi. 
W naszej szerokości geograficznej lato trwa stosunkowo krótko, w związku z czym lepiej się wspomagać:
– Ryby morskie (łosoś, dorsz, makrela)
– Wątroba
– Żółtko
– Olej roślinny
– Ekspozycja na słońce ok. 15/20 minut dziennie

witamina d
4. WITAMINA K
Witamina K odpowiada głównie za krzepliwość krwi, natomiast jej obecność w kontekście układu kostnego jest niebagatelna, gdyż zapewnia wiązanie wapnia w kościach.
Witamina K występuje w postaci K1, K2 lub K3 w zależności od jej pozyskiwania.
Produkty, które najłatwiej uzupełnią zalecaną dawkę to:
– Głównie zielone warzywa (jarmuż, szpinak, awokado, brukselka, rukola, seler naciowy)
– truskawki, brzoskwinie
– Kalafior, rzepa, ziemniaki,
– Orzechy, daktyle
– Kasza bulgur, topinambur

green vege
5. WITAMINA C
Witamina C działa jako przeciwutleniacz, sprzyja produkcji kolagenu – ukochanego przez wszystkich, składnika młodości.
Kolagen ma właściwości regeneracyjne i bierze czynny udział w procesie gojenia tkanek, mięśni, ścięgien i krążków międzykręgowych.
Dodatkowo Witamina C wzmacnia odporność i chroni przed niektórymi nowotworami np. Płuc, wątroby, trzustki, czy żołądka.
Źródła wit. C:
– Owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza, grejpfrut)
– Czerwona papryka,
– Truskawki
– Cebula
– Karczochy
– Aronia

wit C
6. WITAMINA B12
To witamina, której nie skonsumują w swoich posiłkach weganie, gdyż jej źródło jest głównie pochodzenia zwierzęcego, wówczas niezbędna jest suplementacja.
B12 bierze zaangażowany udział w budowie komórek kostnych, choćby przez stymulację produkcji krwinek czerwonych w szpiku.
– Wołowina,
– Cielęcina,
– Podroby
– Ryby
– Skorupiaki

skorupiaki

7. TEGO UNIKAJ
alkohol i używki, wypłukują z organizmu mikroelementy, działają niekorzystnie na stawy
Żywność przetworzona, fast foody, dostarczają jedynie pustych kalorii, zapychają, otłuszczają narządy, dodają kilogramów obciążając kręgosłup.
Konserwanty w postaci soli, czy substancji chemicznych, zatrzymują wodą i są zwyczajnie niezdrowe.

alkohol

Każdą dietę należy łączyć z aktywnością fizyczną.
Jedynie regularność spożywanych posiłków i ćwiczeń będzie gwarantem sukcesu, w tym przypadku zdrowego kręgosłupa.
Zdrowy styl życia to zdrowy kręgosłup, a w „efekcie ubocznym” zdrowy cały organizm.
Ot cała filozofia długiej młodości nawet jeżeli akt urodzenia wskazuje inaczej.
Pamiętaj, że wiek to nie tylko cyferki, ale przede wszystkim samopoczucie.
Od tego jak się prowadzisz zależy czy sobie dodasz, czy odejmiesz lat.

aktywność